NO BORDER CAMP: ΜΙΑ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

Εδώ και τέσσερις μέρες έχει ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη το NoBordercamp, ένα διεθνικό εγχείρημα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες. Κύρια αιτήματα είναι η ελεύθερη μετακίνηση των πληθυσμών, η ουσιαστική κατάλυση των συνόρων, η σύνδεση των αγώνων ντόπιων και μεταναστών καθώς και η σύσταση νέων δομών υποστήριξης και αλληλεγγύης και η ενίσχυση αυτών που ήδη υπάρχουν. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν καταφτάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για να στηρίξουν το camp και μέσω αυτό-οργανωμένων, οριζόντιων δομών λαμβάνουν αποφάσεις και δίνουν ξεκάθαρα ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Καθημερινά οργανώνονται workshops, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, υπάρχουν σταθερές δομές κουζίνας, καλλιτεχνικά δρώμενα, ομάδες που ασχολούνται με τις υποδομές, τον τύπο κλπ.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του εγχειρήματος εκφράστηκαν ανησυχίες και δημιουργήθηκε ένα κλίμα φόβου μέσω των ΜΜΕ (και όχι μόνο) ως προς την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει η πανεπιστημιούπολη κατά τη διάρκεια της κατάληψης. Μάλιστα, διάφοροι φορείς –μέσα στους οποίους συγκαταλέγεται και η ΑΝΟΚ (Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής) –ζητούν την παρέμβαση της αστυνομίας για να αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη και να διασφαλιστεί η περιουσία του πανεπιστημίου. Τόσα χρόνια, βέβαια, που το ΑΠΘ αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο δραστηριοποίησης των ντίλερς, οι οποίοι σε υποδέχονται καθημερινά (μέρα- νύχτα) στην είσοδο των πανεπιστημίων δεν ενοχλήθηκε ούτε ο πρύτανης, ούτε οι πολίτες, ούτε καμία παράταξη. Φαίνεται αυτό δε θέτει σε κίνδυνο τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα. Για το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές δεν καταφέρνουν να σπουδάσουν λόγω των ελλιπών θέσεων στις εστίες, τις περικοπές στα συγγράματα και το αντίτιμο στις λέσχες επίσης δεν έχουν κάτι να πουν.

Ως Αυτόνομα Σχήματα αντιλαμβανόμαστε τα πανεπιστήμια ως έναν χώρο ελεύθερο, δημόσιο και κοινωνικό, ως ένα χώρο διάδρασης όπου διαμορφώνονται συνειδήσεις. Βρισκόμαστε ενάντια σε όποιον προωθεί την αποστείρωση των πανεπιστημίων από κοινωνικά ζητήματα και προτάσσει τον στεγνό επαγγελματισμό. Θέλουμε και οραματιζόμαστε ένα πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και θα βρίσκεται σε διάδραση με αυτήν, και όχι σε επιταγές του κεφαλαίου και της αγοράς.

Όσον αφορά το NoBordercamp, το στηρίζουμε έμπρακτα με τη συμμετοχή μας και καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτό τις επόμενες μέρες. Τέλος, καταδικάζουμε την απαράδεκτη ανακοίνωση της ΑΝΟΚ που φτάνει σε σημείο να ειρωνεύεται αλληλέγγυα εγχειρήματα, δείχνοντας για ακόμη μια φορά το ανθρωπότυπο που επιθυμεί να αναπαράγει: άτομα χωρίς κριτική σκέψη και ευαισθητοποιήσεις, καριερίστες που μένουν άπραγοι μπροστά στα ζητήματα που αφορούν την ίδια τους την κοινωνία. Όσο για τη δημοκρατικότητα που υποστηρίζουν με τόσο σθένος σε κάθε εξωστρεφή δράση τους και για την οποία θέλουν να φαντάζουν εγγυητές, αναρωτιόμαστε αν εντάσσεται και στην πρότασή τους να επέμβουν οι δυνάμεις καταστολής μέσα στο πανεπιστήμιο και να διώξουν τους αλληλέγγυους. Με πολιτικό πλαίσιο που δε διαφέρει από αυτό της ΔΑΠ, δε θα εκπλαγούμε εάν σε λίγο καιρό προσλάβουν και μπράβους για να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *