Χρυσωρυχεία του θανάτου δίπλα στα σπίτια μας!

Όλοι θυμόμαστε όταν έρχεται σκόνη από τη Σαχάρα, συνήθως τους ανοιξιάτικους μήνες, την κόκκινη λάσπη στους δρόμους αλλά και πάνω στα αμάξια. Η Σαχάρα βρίσκεται σε ευθεία γραμμή 1100 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Το Πέραμα χωριό του  Έβρου όπου εγκρίθηκε από το κράτος η κατασκευή από την πολυεθνική εταιρεία El Dorado gold η κατασκευή μεταλλείων χρυσού, παρά την αρνητική γνωμοδότηση  όλων των τοπικών φορέων, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την Κομοτηνή.

Με τη λειτουργία του μεταλλείου στο Πέραμα προβλέπεται ότι θα εκπέμπονται ανά έτος λειτουργίας δεκάδες τόνοι σκόνης ποτισμένοι με κυάνιο και άλλα τοξικά υλικά που χρειάζονται για την εξόρυξη και όλα αυτά μόνο από την επιφανειακή εξόρυξη του μεταλλεύματος και των στείρων. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι θα υπάρχουν μέρες όπου ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΑΣ  από τις εκπομπές των μεταλλείων, εδώ στην Κομοτηνή και στις γύρω περιοχές της Θράκης.

Παράλληλα, η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια σε μία περιοχή που καλύπτεται από ένα πανέμορφο παρθένο δάσος, στο οποίο ευδοκιμεί το σπάνιο δέντρο, για τόσο χαμηλό υψόμετρο, της μαύρης Πεύκης. Τα σχέδια της εταιρείας πρόκειται να καταστήσουν, σύμφωνα με τα πλάνα που η ίδια μας έχει δείξει, την περιοχή κρανίου τόπο. Το δάσος πρόκειται να αποψιλωθεί, ώστε να ανοιχτεί μία τρύπα βάθους περίπου 500 μέτρων, ενώ τα λήμματα από τη διαδικασία της εξόρυξης απειλούν τον υδροφόρο ορίζοντα που τροφοδοτεί τον Έβρο και τη Ροδόπη. Το χλωριούχο κυάνιο, με βάση το οποίο συγκροτούνται όλες οι μέθοδοι εξόρυξης, είναι μία εξαιρετικά δηλητηριώδης ουσία, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως χημικό όπλο.

Όλα αυτά, για ένα κοίτασμα με πενιχρή περιεκτικότητα σε χρυσό, που έχει μονάχα χρηματιστηριακή αξία και για 200 υποτιθέμενες θέσεις εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται όμως αυτές που θα χαθούν από τη ζημιά που θα υποστεί ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή. Αυτή είναι λοιπόν η ανάπτυξη για την οποία ακούμε συνεχώς, το δηλητηριώδες κυάνιο και τα χρυσορυχεία του τρόμου. Οι κυβερνήσεις έχουν δώσει το ΟΚ για στην εταιρεία για τη διενέργεια του έργου , παραχωρώντας όπως συνηθίζουν δικαιώματα πλήρης εκμετάλλευσης στην πολυεθνική για ψίχουλα. Ωστόσο οι θεσμικοί φορείς της Θράκης, αλλά και το βασικότερο κομμάτι δηλαδή η τοπική κοινωνία είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν με κάθε μέσο την επερχόμενη καταστροφή.

Εμείς ως Αυτόνομα Σχήματα αντιστεκόμαστε στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των ζωών μας για χάρη του κέρδους και θα συνδράμουμε τον αγώνα της τοπικής κοινωνίας ενάντια στους χρυσοθήρες.  Καλούμε όλους τους φοιτητές του ΔΠΘ να κάνουν το ίδιο την Κυριακή 4 Νοέμβρη στο Πέραμα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ!
Σημείο αναχώρησης με λεωφορεία και αυτοκίνητα από Κομοτηνή: 10.00 από το σπαθί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *