Η παρέμβαση μας πλέον καλύπτει επί της ουσίας 6 σχολές της Κομοτηνής:
τραπεζάκι στη νέα νομική (νομική-οικονομικό)
τραπεζάκι στην παλιά νομική (ιστορικό-παρευξείνιο-κοινωνική διοίκηση/πολιτικών επιστημών )
τραπεζάκι τεφαα
Η παρέμβαση μας πλέον καλύπτει επί της ουσίας 6 σχολές της Κομοτηνής:
τραπεζάκι στη νέα νομική (νομική-οικονομικό)
τραπεζάκι στην παλιά νομική (ιστορικό-παρευξείνιο-κοινωνική διοίκηση/πολιτικών επιστημών )
τραπεζάκι τεφαα
askomotinis@gmail.com
Στην συνέλευση της Παρασκευής όμως υπήρξε και κάτι άλλο αξιοσημείωτο, που χρήζει σχολιασμού. Η εισαγωγή στη διαδικασία ερωτήσεων και η μείωση των ομιλιών των παρατάξεων μετά από πρόταση σχημάτων της αριστεράς. Στόχος όπως τονίστηκε ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή του ανένταχτου κόσμου και η δυνατότητα αμφισβήτησης από πλευράς ακροατών και επεξήγησης από πλευράς ομιλητή κατά τη διάρκεια των ομιλιών. Εμείς θεωρούμε ότι κανένας από τους 2 στόχους δεν επετεύχθη για έναν πολύ απλό λόγο: ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΤΑΤΑΞΙΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ!
Η ίδια η δομή των συνελεύσεων με τη λογική των συνολικών τοποθετήσεων και των πλαισίων τοποθετεί εκτός διαδικασίας επί της ουσίας τον φοιτητή που δεν έχει άποψη επί παντός επιστητού και δεν μπορεί να τοποθετηθεί ή να καταθέσει πρόταση για όλα τα ζητήματα που εμφανίζονται. Τα φοιτητικά πλαίσια αποτελούν προτάσεις των παρατάξεων που αντικατοπτρίζουν το συνολικότερο πολιτικό τους πρόγραμμα, διαμορφωμένο εκ των προτέρων σε διαδικασίες διαφορετικές απ’ αυτές της γενικής συνέλευσης. Οι εφ’ όλης της ύλης πρωτομιλίες και δευτερομιλίες που ακολουθούν εξυπηρετούν ακριβώς αυτό, δηλαδή την παρουσίαση του πλαισίου. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο φοιτητής που δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε ένα πλαίσιο δεν μπορεί να συμμετέχει επί ίσοις όροις στ διαδικασία, παρά μόνο να ψηφίσει εκ των υστέρων ένα πλαίσιο που του έχουν φέρει έτοιμο οι παρατάξεις.
Πώς λύνεται αυτό το ζήτημα; Εμείς λέμε εκπαραθύρωση των παρατάξεων από το πανεπιστήμιο. Αν αυτό όμως είναι μαξιμαλιστικό μία απλή λύση είναι η κατάργηση των πλαισίων, των συνολικών τοποθετήσεων και η εισαγωγή θεματικών με λήψη αποφάσεων ξεχωριστά για την κάθε θεματική, πάνω στις προτάσεις που ακούγονται εκείνη τη στιγμή από τον κάθε συμμετέχοντα. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο μη οργανωμένος φοιτητής μπορεί να έχει ουσιαστικό λόγο με παράλληλη κατάθεση πρότασης σε επιμέρους ζητήματα τα οποία τον ενδιαφέρουν και όχι σε όλα τα επίδικα που μπορούν να βάλουν οι παρατάξεις σε ένα πλαίσιο
Τι σημαίνει όμως αυτό; Περιορισμό του ρόλου των παρατάξεων στις συνελεύσεις. Γι’ αυτό και δεν προτείνεται. Η διαδικασία των ερωτήσεων και η μείωση των ομιλιών, μια χαρά τους βολεύει ακόμα, αφού επί της ουσίας δεν επηρεάζεται ο ρόλος τους και ο πυρήνας της σάπιας παραταξιοκεντρικής διαδικασίας παραμένει ίδιος.
Επειδή λοιπόν, η άμεση δημοκρατία δεν κατακτείται με ψηφίσματα, ειναι απαραίτητο να ανοίξει ένας πλατύς διάλογος μέσα στο φοιτητικό σύνολο, σχετικά με το πώς πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις, τι είναι πραγματικά αμεσοδημοκρατικό, το ρόλο των παρατάξεων και τη πάει να πει πραγματικά ισότιμη συμμετοχή όλων.
Στη γενική συνέλευση του Σ.Φ Νομικής που πραγματοποιήθηκε στις 18/10 διαφάνηκε πως η ΔΑΠ δεν είναι τίποτα άλλο από τον εντολοδόχο της κυρίαρχης πολιτικής αντίληψης που εκφράζεται από την ακροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Από την αρχή της γενικής συνέλευσης επιδιώχθηκε η ταύτιση των κοινωνικών αγώνων με τη δολοφονική δράση των νεοναζί αποβρασμάτων στα πλαίσια του επικίνδυνου ιδεολογήματος των δύο άκρων. Η χυδαιότητα του να ταυτίζεις αυτούς που στη Χαλκιδική αγωνίζονται για τη ζωή, την ελευθερία και την απομάκρυνση του καρκίνου από τη περιοχή τους με τους μαφιόζους φασίστες που τόσα χρόνια εξέθρεψε το σύστημα- που τώρα τους «πολεμάει»-φανερώνει ποια είναι η πραγματική αντίληψη της ΔΑΠ για τη δημοκρατία. Με την ίδια τακτική που χρησιμοποιούσε η Νέα Δημοκρατία, γεννώντας και μετατρέποντας σε κανονικότητα τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, έτσι και η ΔΑΠ επιχειρεί να μετατρέψει σε κανονικότητα την ύπαρξη των δικών της ταγμάτων εφόδου για την καταστολή των αντιφρονούντων. Συγκεκριμένα, στην πρώτη γραμμή της ΔΑΠ βρίσκονταν πληρωμένοι μπράβοι που έβριζαν και απειλούσαν όσους βρίσκονταν όχι μόνο στην αντίθετη πλευρά του αμφιθεάτρου αλλά και στην αντίθετη πλευρά της καταπιεστικής κυρίαρχης ιδεολογίας.
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θεωρήσαμε ότι, παρόλο που ανήκουμε και εμείς στο υγιές κομμάτι του φοιτητικού συνόλου, τέτοιες εμετικές τακτικές δεν αντιμετωπίζονται με απλές θεσμικές καταγγελίες και θυματοποίηση. Για να μην ριζώσουν αυτές οι αντιλήψεις και γίνουν καθημερινότητα απαιτείται η άμεση δράση και η ευθεία αντιπαράθεση, όπως και έγινε. Είναι χρέος όλων να απομονώνεται και να τσακίζεται κάθε φασιστική πρακτική ή ιδεολογία, κρατική η παρακρατική, για να μπορέσει να ανοίξει ένα πεδίο πραγματικών δημοκρατικών διαδικασιών. Η χρήση νεοναζί, μπράβων και αστυνομίας ως πολιτικό μέσο φίμωσης και καταστολής ριζοσπαστικών φωνών πρέπει να ξεριζωθεί σήμερα για να μην κυριαρχήσει αύριο. Όσοι ενστερνίζονται την άποψη της ΔΑΠ-και λοιπών καθεστωτικών δυνάμεων-περί τρομοκρατών και «μπαχαλάκιδων» ας αναρωτηθούν κατά πόσο υγιής μπορεί να είναι μια διαδικασία στην οποία παρίστανται μαχαιροβγάλτες που απειλούν. Όπως η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία ασκώντας τη μεγαλύτερη βία πάνω στο καταπιεσμένο λαό, έτσι και η ΔΑΠ προφασίζεται τη δημοκρατία ως αξία φέρνοντας τους προστάτες-μπράβους της στα πανεπιστήμια. Άλλωστε η ΔΑΠ είναι από τη γέννηση της θιασώτης τέτοιων πρακτικών. Το φοιτητικό σύνολο πρέπει να αποξενώσει το καρκίνωμα αυτό και να μη νομιμοποιήσει την αντίληψη του ολοκληρωτισμού και της εκμετάλλευσης που επιδιώκει να μεταφέρει στα πανεπιστήμια.
Όσον αφορά τη βία, εμείς παλεύουμε για μια κοινωνία που βασίζεται πάνω στην ελευθερία του συλλογικού ατόμου και την ισότητα. Μια κοινωνία δηλαδή που απέχει κατά πολύ από τη βία, μια κοινωνία που λειτουργεί στα πλαίσια της μόνης πραγματικής δημοκρατίας, της άμεσης δημοκρατίας. Αντίθετα η ΔΑΠ στηρίζει τη πολιτική του συστήματος ,προτάσσει τις επιλογές που έφεραν τη κοινωνία σε πλήρη εξαθλίωση, αποδέχεται τη καταπίεση και το θάνατο σε αντίτιμο των κερδών του κεφαλαίου. Προφανώς και εξυμνεί τη κρατική βιά, που αύτη τη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή όξυνση εις βάρος του συνόλου για το όφελος των λίγων. Ποιός είναι εν τέλει εχθρός της δημοκρατίας; Αυτός που χτίζει αμεσοδηκροματικές δομές εντός και εκτός πανεπιστημίου ή αυτός που απεχθάνεται κάθε μορφή αγώνα και προσβλέπει στη καταστολή οποιουδήποτε δρόμου ξεφεύγει από τον έλεγχό του; Ποιος είναι εν τέλει υπέρ της βίας; Αυτός που καλεί μπράβους και φασίστες στα πανεπιστήμια ή αυτός που δεν τους αποδέχεται;
Υ.Γ. Όσο για τις απειλές περί των φυλακών, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να πεθάνουμε για την ελευθερία, οπότε δεν μας τρομάζουν. Εσείς είστε έτοιμοι να νιώσετε την κοινωνική απομόνωση και απαξίωση που επιφυλάσσει η ιστορία στους εχθρούς του λαού;