ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Α.Ε

Μέσα στα πλαέσια της καπιταλιστικής κρίσης, το κράτος περνά σε ένα στάδιο αναδιάρθρωσης μέσω συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων των οποίων οι συνέπειες και επιπτώσεις επηρεάζουν ενα ευρύ φάσμα του κοινωνικοπολιτικού βίου και μεταβάλλουν τους συσχετισμούς στην άσκηση της κρατικής εξουσιας. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αυτών δεν θα μπορούσε να λείπει και η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

Με αφετηρία το νόμο Διαμοντοπούλου επιβάλλεται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ η ψήφιση ενός εσωτερικού κανονισμού για ( εσωτερική )λειτουργία των ιδρυμάτων αυτών. Ο κανονισμός αυτός ο οποίος πρόκειται να ψηφισθεί και στο Δημοκρήτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στις 20 Οκτωβρίου από τη σύγκλητο, φέρει σοβαρές αλλαγές στα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, τόσο στη μετακύλιση του κόστους φοίτησης από το πανεπιστήμιο στους φοιτητές, την εντατικοποίηση των σπουδών όσο και την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και τα μελλοντικά εργασιακά δικαιώματα.

Αναφορικά με την ενταντικοποίηση των σπουδών το πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε ενα ίδρυμα παρασκευής επαγγελματιών τεχνοκρατών με καμιά ανθρωπολογική κατάρτιση και κοινωνικές ευαισθησίες. Με τον εσωτερικό αυτόν κανονισμό εισάγεται ο περιορισμός του χρόνου φοίτησης, με την πρόβλεψη του γενικού ορίου στα ν+2 χρόνια ή ακομα και στα ν χρόνια σε ορισμένα ΤΕΙ των αθηνών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται και η διαγραφή φοιτητών μετά από 6 αποτυχημένες προσπάθειες ενός μαθήματος κατά την εξεταστική περίοδο και ακόμα περισσότερο η αυτοδίκαιη διαγραφή τους ύστερα απο 2 παραλείψεις εγγραφής στα εξάμηνα, ενώ παράλληλα ποινικοποιείται η όποια φοιτητική συνδικαλιστική δράση-παρέμβαση μέσα από τη σύσταση πειθαρχικών συμβουλίων.

Με την ψήφιση του ανωτέρου προβλεπόμενου εσωτερικού οργανισμού επέρχεται ένας περαιτέρω περιορισμός στη δημόσια δωρεάν παιδεία οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο στην ιδιωτικοποίηση των σπουδών και τη μετατροπή των ιδρυμάτων αυτών σε “Πανεπιστήμια Α.Ε.” τα οποία λειτουργούν πλέον με λογικές κέρδους και κόστους.Για παράδειγμα αναφέρεται η οριστική κατάργηση της δωρεάν χορήγησης συγγραμμάτων με αποτέλεσμα οι φοιτητές να εξαναγκάζονται ακόμα περισσότερο να πληρώνουν τα συγγράμματα απο την τσέπη τους με άμεση συνέπεια την μετακύλιση του κόστους φοίτησης απο το κράτος και το πανεπιστήμιο στους φοιτητές.

Καταληκτικά, αντιλαμβανόμενοι οτι το πανεπιστήμιο έχει μετατραπεί σε ένα χώρο κοινωνικών ανταγωνισμών , επιλέγουμε να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε υποτίμηση της καθημερινότητας μας στο πανεπιστήμιο και έξω απο αυτό.Η οποιαδήποτε κατάκτηση έχει κερδιθεί με συλλογικούς αγώνες και αντιπαραθέσεις και δεν ήταν παραχώρηση καμιάς εξουσίας. Για αυτό μέσα από την καθημερινή μας πρακτική και χωρίς την αναμονή πεφωτισμένων σωτήρων επιλέγουμε να δημιουργήσουμε το έδαφος για ένα πανεπιστήμιο ελεύθερο, αυτόνομο, κοινωνικό και αμεσοδημοκτατικό .

ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
*συνελεύσεις αυτόνομων σχημάτων κάθε Πέμπτη στις 20.00

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *