ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Το Σάββατο 3/10 πρόκειται να πραγματοποιηθεί πάρτυ στο αμφιθέατρο της Π.Νομικής. Το εν λόγω γεγονός δεν είναι αυτομάτως αρνητικό και δεν θα αποτελούσε αφορμή καταγγελίας, αν δεν είχε τα
εξής χαρακτηριστικά: στην αφίσα προπαγάνδισης του εμφαίιζονται ως χορηγοί οικονομικής υποστήριξης ( ; ) τα μαγαζιά Lucy tattoo, καφενείο αμαλαγιά, καφενείο μασάλι και σβούρα, αλλά και η οικονομική του στόχευση δεν σχετίζεται με την ενίσχυση κάποιας συλλογικότητας με πολιτικό, κοινωνικό ή πολιτιστικό χαρακτήρα. Εύλογα γεννάται, λοιπόν, η απορία του κατά πόσο ιδιώτες μπορούν να παρεισφρέουν και να εκμεταλλεύονται τον χώρο του πανεπιστημίου για την προώθηση των οικονομικών τους συμφερόντων και την εδραίωση της θέσης τους στην αγορά. Άξιο προβληματισμού είναι ακόμη το κατά πόσο εγχειρήματα όπως το προαναφερθέν καταχράζονται τον ελεύθερο και δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, καθώς και τον θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου για αμιγώς κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων εκδηλώσεων. Πολλάκις στο παρελθόν έχουν διοργανωθεί τόσο στο αμφιθέατρο και στον προαύλιο χώρο της Π. Νομικής, όσο και στη Νέα Νομική πάρτυ είτε με την σύμπραξη τοπικών οικονομικών παραγόντων (Λούκι, καφέ Κιούμπρικ) και φοιτητών, είτε από φοιτητικές παρατάξεις τύπου ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, τα οποία χρήζουν αυστηρότερης καταγγελίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε οτι μόνο κατά τη διάρκεια του ακαδημαικού έτους 2014-2015, η ”ανεξάρτητη” φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πραγματοποίησε προεκλογική ”χορεσπερίδα” με είσοδο, σε αγαστή συνεργασία με την επιχείρηση ΧΟΥΤΟΣ ΑΕ στο χώρο της φοιτητικής λέσχης σίτισης, έχοντας ως χορηγό υποστήριξης την μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα κατάχρησης του πανεπιστημιακού χώρου ήταν το πάρτυ που διοργανώθηκε με την σύμπραξη του καφέ-μπαρ Λούκι και δύο φοιτητών ενταγμένων στην φοιτητική παράταξη της ΑΡ. ΕΝ. στο οποίο όχι μόνο χρεωνόταν η είσοδος, όχι μόνο απέβλεπε σε ιδιωτικό κέρδος, αλλά και οι διοργανωτές του είχαν και το θράσος να πληρώσουν φοιτητή ο οποίος τέλεσε χρέη μπράβου κάνοντας face controls και τραμπουκίζοντας όσους επιχειρούσαν να εισέλθουν χωρίς να καταβάλουν το απαιτούμενο από αυτούς κόμιστρο.
Ποια όμως είναι η διαφορά όλων των παραπάνω με τα πάρτυ που διοργανώνουμε εμείς ως Αυτόνομα Σχήματα; Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο ο,τι είμαστε μια συλλογικότητα/σχήμα παρέμβασης στις σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου με εξειδικευμένη πολιτική στόχευση. Τα πάρτυ που διοργανώνουμε αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην πλαισίωση και στην οικονομική ενίσχυση δράσεων πολιτικού χαρακτήρα όπως είναι η πραγματοποίηση εκδηλώσεων με ομιλιτές από όλη την Ελλάδα και η διεξαγωγή φεστιβάλ. Ομοίως, εκδηλώσεις παρεμφερούς χαρακτήρα που γίνονται από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής έχουν ξεκάθαρο πολιτικό πρόσημο και απέχουν πλήρως από πρακτικές κάρπωσης οικονομικού οφέλους. Η μόνη περίπτωση εκδήλωσης τύπου πάρτυ ή συναυλίας, η οποία χρεώνεται με βασική είσοδο, δικαιολογείται από την διοργάνωση του ετήσιου αντιεξουσιαστικού φεστιβάλ, το οποίο βρίθει πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων τα έξοδα των οποίων πρέπει με κάποιον τρόπο να καλυφθούν.
Διαφαίνεται από τα παραπάνω ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον πανεπιστημιακό χώρο καμία σχέση δεν έχει με αυτούς που τον καπηλεύονται προς ιδίον όφελος. Ως Αυτόνομα Σχήματα προτάσσουμε ένα πανεπιστήμιο Ελεύθερο, Δημόσιο και Κοινωνικό.

Δημόσιο: όχι με την έννοια του κρατικού, αλλά με αυτήν του αυτεξούσιου, έναν χώρο που αφορά όλους, όπου ο καθένας έχει θέση, δικαίωμα λόγου και γνώμης
Κοινωνικό: με άμεση και διαρκή αλληλεπίδραση με την κοινωνία, ως ζωντανό κομμάτι της
Ελεύθερο: με ανοιχτή, χωρίς όρους πρόσβαση του καθενός σε όλες τις λειτουργίες του χωρίς όμως να καταστρατηγείται η ελευθερία του χώρου καθεαυτή
Η καταγγελία αυτη θα αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς δράσεων ενάντια σε κάθε είδους εγχείρημα, που επιδιώκει να αποκομίσει καθαρά οικονομικό όφελος από τον ελεύθερο χώρο του Πανεπιστημίου. Να είναι βέβαιοι όσοι έχουν τέτοιον σκοπό, ότι θα μας βουν μπροστά τους.

ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *