Το δικαίωμα σίτισης στις λέσχες είναι κοινωνικό, όχι μόνο φοιτητικό.

Την περασμένη χρονία οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν απο τα Αυτόνομα Σχήματα Κομοτηνής αλλά και απο την Πρωτοβουλία για τη σίτιση στο Χούτο, στην οποία τα Αυτόνομα Σχήματα συμμετείχαν, κεντρικό ζητούμενο και στόχευση των δράσεων είχαν την ελεύθερη σίτιση για όλους τους φοιτητές και ολόκληρη την κοινωνία και την κατάργηση των λιστών βάσει των οποίων σιτίζονταν δωρεάν μόνο οι εγγεγραμμένοι δικαιούχοι. Με παρεμβάσεις, συμβολικές καταλήψεις κατέστη κεκτημένο η σίτιση να είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε κάθε φοιτητή με την επίδειξη του πάσο ή κατά περιόδους ακόμα και χωρίς αυτή. Κάτι τέτοιο όμως ανταποκρίνεται μόνο εν μέρει στους στόχους που θέσαμε.

Το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος ελεύθερος, δημόσιος και κοινωνικός. Δημόσιος με την έννοια του ελεύθερα προσβάσιμου στις παροχές και τα δικαιώματα, που αυτό προσφέρει, από τον καθένα μέσα στην κοινωνία, όχι αποκλειστικά απο τους φοιτητές, και όχι του κρατικά εξαρτημένου- κρατικοδίαιτου φορέα. Συνεπώς, καθετί που συνεισφέρει στην κερδοσκοπία και κερδοφορία ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, δεν χωράει μέσα στα πανεπιστημιακά πλαίσια. Βρίσκεται, εξάλλου, σε εκ των προτέρων και φύσει αντιδιασταλτική σχέση με τις παραπάνω έννοιες που αντιμάχονται οτιδήποτε εμπορεύεται και καρπώνεται την υπεραξία του δημόσιου χώρου.

Εδώ εντάσσεται σαφώς και η επιχείρηση Χούτος Α.Ε, η οποία κερδοφορεί εκμεταλλευόμενη πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και λέσχες. Το δικαίωμα στη σίτιση είναι για μας ως εκ των ουκ άνευ και ακόμα περισσότερο αποτελεί κοινό αγαθό για όλους. Σε εποχές , πόσο μάλλον, έντονης φτωχοποίησης και κοινωνικής εξαθλίωσης λόγω της οικονομικής “κανονικότητας” που δεσπόζει τα τελευταία 7 χρόνια, είναι αδιανόητο να αποκλέιονται από το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση μέρη της κοινωνίας αυτής, επειδή δεν φέρουν την φοιτητική ιδιότητα, με το επιχείρημα πως από τη μία δεν φτάνουν μερίδες ενώ την ίδια στιγμή τα περισσευούμενα φαγητά ταϊζουν είτε τα σκυλιά είτε πετάγονται στα σκουπίδια, από την άλλη δε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα σίτισης όλων αυτών που θα έρθουν αν καταστεί πραγματικά ελεύθερη η λέσχη.

Όπως όλοι γνωρίζουμε καλά, άλλωστε, η επιχείρηση του Χούτου ήταν μία από τις πολλές στις οποίες είχαν επιβληθεί πρόστιμα λόγω της ανίχνευσης αλόγου στις μερίδες κρεάτων που σέρβιρε στις φοιτητικές εστίες. Μην γελιόμαστε λοιπόν ορδές θα καταφθάνουν καθημερινώς στις πύλες της κάτω λέσχης προκειμένου να τραφούν , παρά μόνο αν υπάρχει ανάγκη και καμία άλλη πιθανή επιλογή.

Δεν ανεχόμαστε καμία εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου του πανεπιστημίου από ιδιώτες. Θα συνεχίζουμε τους αγώνες για δωρεάν σίτιση για όλους ανεξαιρέτως με όρους άμεσης δράσης. Για ένα πανεπιστήμιο Ελεύθερο, Δημόσιο και Κοινωνικό.

Αυτόνομα Σχήματα Κομοτηνής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *